Οι απίστευτες δηλώσεις, για Ελληνα πολίτη και δη πολιτικό, του υποψηφίου του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου και στενού συνεργάτη του Γιώργου Καμίνη, Δημήτρη Χριστόπουλου για «ενιαία συμπαγή τουρκική μειονότητα» στη Θράκη προκαλούν σοκ ακόμη και στην Κουμουνδούρου και φέρνουν στην επιφάνεια τα ύπουλα σχέδια της Τουρκίας στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή.
Την ίδια ώρα η Αγκυρα πανηγυρίζει από τις απίστευτες δηλώσεις του (συζύγου της δημοσιογράφου Μαριλένας Κατσίμη, που μεγαλούργησε στην ΕΡΤ μαζί με τον Κώστα Αρβανίτη) κ. Χριστόπουλου. Μόνο φέιγ βολάν δεν έχουν κάνει στο προξενείο τις απίστευτες δηλώσεις Χριστόπουλου, που ξεπερνούν ακόμη και τις τουρκικές θέσεις.
Ο Δ. Χριστόπουλος επιχαίρει για την «πραξικοπηματική» απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να κόψει τη μέχρι χθες υποψήφιά του Σαμπιχά Σουλεϊμάν και να τοποθετήσει στη θέση της τον 31χρονο μουσουλμάνο Ουμίτ Μεστάν Οσμάν έπειτα από απαίτηση των τουρκόφωνων, που θεωρούσαν τη Σαμπιχά ως «εθνικίστρια».
Οι δηλώσεις του Δ. Χριστόπουλου έγιναν στο XanthiPress.gr και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων: «Δύσκολα θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με ένα πρόσωπο που ευτυχώς αποσύρθηκε». Οπως εξήγησε: «Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε “ισονομία - ισοπολιτεία” οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα, αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες “Πομάκων, Τσιγγάνων και τουρκογενών”. Με το “γένος” δεν τα πάω καλά, όχι διότι δεν μου αρέσει το Πατριαρχείο, αλλά διότι είμαι πολίτης ενός νεωτερικού σύγχρονου κράτους. Ετσι νομίζω τουλάχιστον». Παράλληλα υποστήριξε ότι δούλεψε για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της Σουλειμάν Σαμπιχά, ισχυριζόμενος ότι: «Ενα πράγμα είναι να λέει ένας αριστερός μειονοτικός της Θράκης ότι “δεν είμαι μουσουλμάνος διότι είμαι άθεος” και άλλο να λέει η κυρία ότι “με καταπιέζει ο τουρκικός εθνικισμός”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει την απλή αλλά κρίσιμη διαφορά που καθιστά κάποιους μειονοτικούς σύμβολα έκφρασης συντροφικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης και κάποιους άλλους (κάποιες εν προκειμένω) δούρειους ίππους του ενός εθνικισμού στον άλλον».
Μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι απόψεις του, με επιστολή του στο «Βήμα», που τον κατηγόρησε ότι υποστηρίζει την κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάννης, ισχυρίστηκε ότι «η άποψή μου, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά μου στα οποία το δημοσίευμα αναφέρεται, είναι ότι το ελληνικό κράτος με τις πολιτικές που ακολούθησε ως το 1990 δημιούργησε ένα “συμπαγές τουρκικό πράγμα” το οποίο κατόπιν προσπαθεί να διασπάσει. Η θέση αυτή δεν ανοίγει κανένα θέμα Συνθήκης της Λωζάννης».
Πηγές της Κουμουνδούρου εμφανίζουν ιδιαίτερα ενοχλημένους τους επιτελείς του κόμματος από τις δηλώσεις του κ. Χριστόπουλου, καθώς την ώρα που γίνεται προσπάθεια να κλείσει το θέμα, ο ίδιος το ανοίγει για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες με δηλώσεις του.
«Προφανώς και πάνω στο ζήτημα των μειονοτικών κάποιοι λοξοκοιτούν για ψήφους» σημείωνε πηγή της Κουμουνδούρου.