Του Δημήτρη Κωνσταντάρα.
Γιώργος Λεκκάκης, Αστέριος Τζίντζιφος, Γεράσιμος Χουλιάρας.
Ένας συγγραφέας/ ερευνητής, ένας νομισματολόγος και ένας σεισμολόγος σίγουρα κλόνισαν και λίγο έλλειψε να γκρεμίσουν όλα αυτά που λέγονται και γράφονται ως «πληροφορίες» γύρω από την εξαίρετη , μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αμφίπολη.
Μιλώντας στη νέα μου εκπομπή «Δεύτερος Καφές», την Κυριακή το μεσημέρι , στο ΑΡΤ tv, «κατέθεσαν» ιστορικά και...
επιστημονικά στοιχεία που χωρίς να μειώνουν, ούτε κατ ελάχιστον, την ανακάλυψη και την ανασκαφή στο Λόφο Καστά, στην Αμφίπολη του νομού Σερρών, όπου εντυπωσιακά ευρήματα συνεχίζουν να έρχονται στο φως, ξεκαθάρισαν ότι:
1. Δεν πρόκειται για τάφο αλλά για μνημείο του Διονύσου
2. Δεν υπάρχουν Καρυάτιδες αλλά Μαινάδες, όπως αποκαλύπτεται στα νομίσματα του Παγγαίου, τα οποία απεικονίζουν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά των ιερειών του Διονύσου,
3. Ανεξάρτητα του αν το μνημείο έχει «συλληθεί», έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από καταγεγραμμένο σεισμό και αναστροφή του ποταμού Στρυμόνα, (σύγγραμμα του Σταύρου Μερτζίδη από το 1885)
Για το τελευταίο μάλιστα - το σεισμό του 597 μ.Χ. στην Αμφίπολη, με μέγεθος 6,7 Ρίχτερ- γίνεται αναφορά και στο βιβλίο του καθηγητή σεισμολογίας Βασίλη Παπαζάχου και της Κατερίνας Παπαζάχου, «Οι σεισμοί της Ελλάδας».
Είχα από την αρχή εκφράσει με κάθε τρόπο τους προβληματισμούς μου για τον τρόπο που οι αρμόδιοι φορείς και τα αρμόδια άτομα δημοσιοποιούσαν κομματάκι-κομματάκι τα ευρήματα και τις «θεωρίες συνωμοσίας» γύρω από τα όντως εκπληκτικά ευρήματα της Αμφίπολης και αναρωτιόμουνα για τους λόγους που υπήρχαν να γίνεται κάτι τέτοιο, μ'αυτό τον τρόπο.
Κανείς δεν μπορεί –ούτε τολμά άλλωστε- να μειώσει τη σημασία των ευρημάτων. Όλοι τιμούμε την προσπάθεια και την επιστημοσύνη των αρχαιολόγων και άλλων ειδικών που ασχολούνται και όλοι θέλουμε να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το νέο αρχαιολογικό εύρημα στον κόσμο, σε μια κρίσιμη για τον Ελληνισμό και για τη χώρα και το λαό της περίοδο.
Αλλά πως είναι δυνατόν να υπάρχουν εξ αρχής διατυπωμένες τόσες διαφορετικές , τεκμηριωμένες, επιστημονικές απόψεις, αλλά επί εβδομάδες ολόκληρες ,ένας ολόκληρος κόσμος αφήνεται γεμάτος ερωτηματικά να μιλά για τον «Τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Ό,τι και νάναι, πρόκειται περί σπουδαίας ανακάλυψης. Το να αφήνουμε – και επισήμως μάλιστα- να κυκλοφορούν και να διαχέονται αμφισβητούμενες πληροφορίες έχει πάψει πλέον να είναι ορθό ή ανεκτό καν. Στρογγυλά τραπέζια υπάρχουν πολλά. Ας τα γεμίσουμε με ειδικούς, ας ανταλλαγούν όλες οι απόψεις κι ας καταλήξουμε σ΄ένα συμπέρασμα. Κακό θα είναι;