Φέτος ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς και το τέλος του μήνα καιρικά μπορεί να μοιάζει με την αποφράδα ημέρα της 28 Οκτωβρίου του 40. Για αυτό και κάποιοι ξεροκέφαλοι αλβανοί προθερμαίνονται και βάλθηκαν να μας θυμίσουν μνήμες από ηρωικές και ένδοξες στιγμές.
Το τι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στα βόρεια σύνορα μας το επισημαίνει ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς που καταδίκασε οξύτατα το χθεσινό επεισόδιο στον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Σερβίας και Αλβανίας και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφάλειας, το υπουργείο Εσωτερικών και τις τελωνειακές αρχές “να εκλάβουν το γεγονός ως τελευταία προειδοποίηση” επειδή επόμενο τέτοιο συμβάν “μπορεί να έχει ανθρώπινα θύματα”.
Τους βόρειους γείτονες Αλβανούς μάλλον τους ¨ τσίμπησε ισλαμική-τζιχαντιστική μύγα τσε-τσε ¨και άρχισαν τις κουταμάρες. Με το ζόρι θέλουν να επαληθεύσουν την ΡΉΣΗ ¨όταν η κατσίκα τρίβεται στην γκλίτσα του τσομπάνη θέλει να φάει ξύλο¨
Και έτσι μια νέα αλβανική πρόκληση ήρθε εχθές το βράδυ κατά της Εθνικής μειονότητα στην Β. Ήπειρο λίγο μετά το τέλος του επεισοδιακού αγώνα Σερβίας- Αλβανίας.
Αλβανοί, εισέβαλαν στο μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, δύο χιλιάδων κατοίκων περίπου προκαλώντας επεισόδια κατά των ομογενών κατοίκων.
Λέτε να τρελάθηκαν οι Αλβανοί ¨ξεροκέφαλοι¨ ή ζήλεψαν τις ¨ ζεστές ¨χρηματοδοτούμενες ροές της Τουρκίας στους φανατικούς ισλαμιστές εναντίον του Άσσαντ;
Άλλωστε υπάρχει προηγούμενο υπόστρωμα χορηγιών της Τουρκίας προς την χώρα τους.
¨Στην προσπάθειά της η Άγκυρα να θέσει υπό την καθοδήγησή της τα Τίρανα, χαρίζει εκατομμύρια δολάρια.
Συγκεκριμένα η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε, στρατιωτική-οικονομική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας και το πρωτόκολλο για την εφαρμογή της οικονομικής αυτής βοήθειας.
Η συμφωνία συνεργασίας συνίσταται στην παροχή, από την τουρκική πλευρά, του ποσού των 1.137.500 δολαρίων για την αγορά υλικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, επισκέψεις για θέματα υγείας, καθώς και για την εκπαίδευση προσωπικού.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παροχή βοήθειας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου της Κουτσοβάς στη νότια Αλβανία¨.
¨ Έτσι λοιπόν η επικύρωση από την Αλβανική κυβέρνηση της απόφασης για φιλοξενία τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στην αλβανική αεροπορική βάση της Κούτσοβας προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» καθώς οι πρόσφατες αποφάσεις για την στρατηγική αναδιάταξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ελήφθησαν προφανώς υπό το πρίσμα εκτιμώμενης απουσίας απειλής από τα βόρεια και βορειοδυτικά. Η κίνηση αυτή έρχεται σαν συνέχεια της παραχώρησης της ναυτικής βάσης του Δυρραχίου για χρήση από την «Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Ανατολικής Μεσογείου» του Τουρκικού ναυτικού.
Με τις κινήσεις αυτές η Τουρκία αποκτά πλέον μόνιμη αεροπορική και ναυτική παρουσία σε περιοχή φαινομενικά αδιάφορη για αυτήν γεγονός που πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνες ιθύνοντες. Και αυτό γιατί είναι ευνόητο πως η ύπαρξη στρατιωτικών δυνάμεων στα νώτα της ελληνικής αμυντικής διάταξης θέτει σημαντική πρόκληση για τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό που πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Κινήσεις σαν και αυτές εντάσσονται στα πλαίσια μιας στρατηγικής περικύκλωσης της χώρας και απαιτούν τη λήψη αντιμέτρων .
Λέτε ο ¨φρέσκος¨ Σουλτάνος να ξεσηκώνει τα σχέδια των στρατηγών της περιβόητης βαριοπούλας του 2011 και να θέλει να τα εφαρμόσει έξω από την Τουρκία για να μην φέρει καμία ευθύνη ;
Τι άλλο μπορεί να σημαίνει μια τουρκική στρατηγική περικύκλωση μέσω της Αλβανίας και κάποιοι θερμοκέφαλοι επιδοτούμενοι φανατικοί ισλαμιστές με κατάλληλη εκπαίδευση στο στυλ της τζιχάντ;
Ο τούρκος prime minister Αχμέτ ίσως να θέλει να πειραματισθεί με καινούργια έκδοση στρατηγικού βάθους και αντί για την θεωρία των μηδενικών προβλημάτων να προτιμά την εφαρμογή της θεωρίας ¨ οξυμμένων προβλημάτων¨ πέριξ της Ελλάδος;
Μάλιστα ξεκίνησε με την ΑΟΖ της Κύπρου και όπως φαίνεται δεν το σταματάει τίποτε.
Εμείς τι να του πούμε στην προκειμένη περίπτωση;
Να διαβάσει καλά το έπος του 40 ως αναφορά την Αλβανία και την Επανάσταση του 21 με τι σκοπό ξεκίνησε…
Πάντα θα υπάρχει ένα Κολοκοτρώνης για να δείχνει τον δρόμο.. Αχμέτ… για το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ!!!
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας