Μπράβο μας! Σπάσαμε κάθε ρεκόρ παγκοσμίως στην υψηλή φορολογία. Δεν έχει μείνει σταγόνα αίμα...
Είναι να μην πάρουμε αμπάριζα τα «ρεκόρ» και τα «μετάλλια» εδώ στην Ελλάδα! Άμα ξεκινήσουμε να μαζεύουμε δεν μπορούμε να σταματήσουμε! Έναν νέο, τίτλο κατέκτησε η Ελλάδα το 2015 καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που η αύξηση των φόρων έφθασε σε εντυπωσιακά επίπεδα.
Loading...
Όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογία στα κράτη-μέλη του, το ύψος της φορολογίας στην Ελλάδα φθάνει στο 36,8% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο για τον οργανισμό που 34,3%. Μεταξύ των 35 κρατών-μελών του διεθνούς οργανισμού η Ελλάδα καταλαμβάνει την 14η θέση.
Οι φόροι στα τσιγάρα
Αναφορικά με τη φορολογία των τσιγάρων, η έκθεση σημειώνει ότι σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, το φορολογικό βάρος το 2015 ήταν υψηλότερο από το 50% της τιμής λιανικής πώλησής τους, ενώ σε 10 χώρες ήταν υψηλότερο από το 80%.
Η συνολική φορολογία των τσιγάρων στην Ελλάδα έφθανε στο 83,2% της λιανικής τιμής πώλησής τους και ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά από αυτή της Ιρλανδίας (86,51%).
Οι φόροι στη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης
Στην αμόλυβδη βενζίνη, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ανερχόταν στο 66,8% της τιμής πώλησής της, ενώ υψηλότερα ποσοστά φορολογίας είχαν η Βρετανία (71%), η Ολλανδία (69,3%), η Ιταλία και η Φινλανδία (67,9% και οι δύο). Τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση είχαν οι ΗΠΑ (22,5%).
Για το ντίζελ κίνησης, η συνολική φορολογία στην Ελλάδα ανερχόταν στο 48,7% της τελικής τιμής πώλησης, ενώ μεγάλος αριθμός χωρών του ΟΟΣΑ είχε επιβάρυνση μεγαλύτερη από το 50%.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ανερχόταν στο 46,9%, με επτά χώρες του ΟΟΣΑ να έχουν υψηλότερη επιβάρυνση. Τη μεγαλύτερη είχε η Ολλανδία με 77,4%.
Η διάρθρωση των φορολογικών εσόδων στον ΟΟΣΑ
Τα έσοδα από φόρους στο εισόδημα έχουν αυξηθεί από το 2010 (που ήταν το χαμηλότερο επίπεδό τους μετά την κρίση) στο 11,6% του ΑΕΠ, αλλά δεν έχουν φθάσει στο υψηλό επίπεδο του 12,2% του ΑΕΠ το 2007, πριν από την κρίση.
Τα νοικοκυριά πληρώνουν τη νύφη!
Εντός της κατηγορίας αυτής, τα έσοδα στα κέρδη των επιχειρήσεων δεν αυξήθηκαν με το ίδιο ποσοστό, όπως τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το μεγαλύτερο βάρος της φορολογίας εισοδήματος να επωμίζονται τα νοικοκυριά.
Το ποσοστό των φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη ως προς το ΑΕΠ παρέμεινε σχετικά σταθερό στο 2,9%, ενώ το ποσοστό των φόρων στο εισόδημα των φυσικών προσώπων αυξήθηκε στο 8,5% από 7,8%.
Μετά από μία σημαντική αύξησή τους από το 2007 έως το 2009, οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση παρέμειναν κατά μέσο όρο σχετικά σταθερές το 2014 και το 2015 σε λίγο πάνω από το 26% των συνολικών φορολογικών εσόδων και 9,1% του ΑΕΠ.
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.
Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
loading...
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
- Δείτε την Αξία των Κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου εντός Ελληνικής ΑΟΖ!
- Μετά από αυτό το βίντεο όποιος ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ είναι απλα ΗΛΙΘΙΟΣ!
- Ξεφτυλίστηκε στη Γερμανία ο Σημίτης! Δείτε το βίντεο πριν το εξαφανήσουν! Διαδώστε το...
- Ritschl: Αν η Ελλάδα επιτεθεί, μας τα παίρνει όλα! Διαδώστε το!
- Τσενάι: "Δεν αισθάνομαι Έλληνας. Με έβαλαν να πω τα αντίθετα όταν ήμουν μικρός"!
- Εξοργιστικό βίντεο: Κάποιος ...μουζουράκης εναντίον της σημαίας και της 28ης Οκτωβρίου...
- Βρέθηκε η θρυλική «πύλη του Άδη»!!! Γιατί φρουρείται από το υπουργείο Άμυνας;