Οι αναλογίες δυνάμεων μέχρι το 2002 σε σύγκριση με το 1984 και 1974 βελτιώθηκαν για την ΕΦ.
Για κάθε εθνοφρουρό αναλογούν σήμερα 3,4 Τούρκοι στρατιώτες σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο 1974 – 2014» του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών η οποία πραγματεύεται το ισοζύγιο στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, ενώ σε ό,τι αφορά τα άρματα μάχης, για κάθε άρμα της ΕΦ αναλογούν 2,1 άρματα μάχης των κατοχικών δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον αριθμό του έμψυχου υλικού, η έκθεση την οποία υπογράφει ο Δρ. Άριστος Αριστοτέλους, διαπιστώνει ότι η δύναμη της ΕΦ ανέρχεται στις 12.500, οι έφεδροι στις 50.000 και η δύναμη της ΕΛΔΥΚ στους 950 άνδρες (σύνολο 63.450) ενώ η δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο υπολογίζεται με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις σε 43.000, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων ενόπλων στους 3.500 και των εφέδρων 26.000 (σύνολο72.500).
Προκύπτει ως εκ τούτου πως για κάθε ένα Εθνοφρουρό αναλογούν 3,4 Τούρκοι στρατιώτες ενώ λαμβανομένου υπόψη του συνολικού αριθμού των δυνάμεων στις δύο πλευρές, οι αριθμητικές αναλογίες είναι σχεδόν ένας Εθνοφρουρός για κάθε 1,1 Τούρκους στρατιώτες.
Για τα άρματα μάχης στην έκθεση αναφέρεται ότι μετά την απόσυρση των απαρχαιωμένων και επιχειρησιακά ακατάλληλων ΑΜΧ-30, η ΕΦ διαθέτει σήμερα 164 άρματα μάχης σε σύγκριση με 179 το 2011 αλλά και πως το αντίστοιχο τουρκικό δυναμικό σε άρματα μάχης επίσης μειώθηκε κατά 101 και ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 348 σε σύγκριση με 449 που ήταν κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια.
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι για κάθε άρμα μάχης της ΕΦ αναλογούν 2,1 τουρκικά σε σύγκριση με 1:2,8 το 2012, 1:5,7 το 1994 και 1:15 το 1974, ενώ λαμβανομένων υπόψη και των 61 Μ-48 της ΕΛΔΥΚ η αναλογία μειώνεται ελαφρώς σε ένα άρμα της ΕΦ για κάθε 1,5 τουρκικά.
Σε ό,τι αφορά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) η ΕΦ διαθέτει συνολικά 395 (περιλαμβανομένων και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης – ΤΟΜΑ) ενώ οι τουρκικές δυνάμεις διαθέτουν 627, που αντιστοιχεί σε αναλογία 1:1,4.
Σε σχέση με το ναυτικό και την αεροπορία στην έκθεση σημειώνεται ότι παρά τη βελτίωση της θέσης της ΕΦ στα 40 χρόνια μετά την εισβολή παραμένει ουσιαστικά αναπάντητη και καθοριστικής σημασίας η απειλή και η πρόκληση που προβάλει η τουρκική αεροπορία και το ναυτικό στον αέρα και στη θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τις βρετανικές δυνάμεις και την ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αυτές παραμένουν στα ίδια επίπεδα και το έμψυχο υλικό τους ανέρχεται σε 2.620 και 921 άτομα αντίστοιχα.
Δράση - Αντίδραση
Στην έκθεση αναφέρεται ότι στο διάστημα των σαράντα ετών, 1974 – 2014, οι εξελίξεις στο στρατόπεδο της ΕΦ από τη μια και των κατοχικών δυνάμεων, από την άλλη, ακολούθησαν ένα νήμα συμπεριφοράς «δράσης – αντίδρασης» με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά από μία περίοδο 13 χρόνων ενίσχυσης της ΕΦ και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων (1989 – 2002), ακολούθησε περίοδος 12 χρόνων, από το 2002 έως σήμερα, χωρίς καμία ουσιαστική αριθμητική μεταβολή στο δυναμικό των αντίπαλων στρατοπέδων με εξαίρεση κάποιες πρόσφατες αγορές από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η «κούρσα» των εξοπλισμών όλο αυτό το διάστημα στα αντίπαλα στρατόπεδα αφορούσε ενίσχυση σε Άρματα Μάχης, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Μάχης (ΤΟΜΑ), Πυροβολικό, Πολυεκτοξευτήρες Πυραύλων, Όλμους, Αντιαρματικά, Αντιαεροπορικά και Ελικόπτερα. Ως αποτέλεσμα των αντίστοιχων ενισχύσεων οι αναλογίες δυνάμεων μέχρι το 2002 σε σύγκριση με το 1984 και 1974 βελτιώθηκαν για την ΕΦ αλλά η τουρκική υπεροχή συνέχισε να υφίσταται.
Ωστόσο από το 2002 έως το 2014, με εξαίρεση την αγορά μικρού αριθμού αρμάτων μάχης και δύο ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης από την ΕΦ το 2011, καμία άλλη ενίσχυση σε οπλισμό δεν έχει σημειωθεί και οι συσχετισμοί σε οπλικά μέσα παραμένουν αμετάβλητοι.
Η έκθεση σημειώνει ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ένεκα της οικονομικής κρίσης, οι προϋπολογισμοί για την άμυνα, έχουν συρρικνωθεί σημαντικά επηρεάζοντας τα περιορισμένα ήδη εξοπλιστικά προγράμματα της Δημοκρατίας όσο και τις διεργασίες συντήρησης και εξασφάλισης ανταλλακτικών.
Όπως σημειώνεται, η πίεση αυτή αναμένεται να συνεχίσει και στο προβλεπτό μέλλον οπότε είναι εξαιρετικά στενά τα περιθώρια οποιασδήποτε ουσιαστικής ενίσχυσης της ΕΦ, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε σε νέα αξιόλογα οπλικά συστήματα και τεχνολογία - με αρνητικές επιδράσεις και στο θέμα μείωσης της θητείας.
Τα στοιχεία της έκθεσης προέρχονται από ανοικτές πηγές προσβάσιμες στο κοινό, όπως το ΔΙΣΜ, το ΔΙΕΣ, ο ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ κλπ. Επίσης σημειώνεται ότι σε επιτελική σύγκριση των δυνάμεων προσμετρούνται και άλλοι παράγοντες, είτε μετρήσιμοι, είτε ποιοτικοί, αλλά και άλλοι υποκειμενικοί.