Εκτενές αφιέρωμα του αμερικανικού δικτύου στο «πιο διάσημο ναυάγιο από την αρχαιότητα» με δηλώσεις του συνυπεύθυνου για τις ανασκαφές Μπρένταν ΦόλεϊΜεγάλο αφιέρωμα στο περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων έκανε στην ιστοσελίδα του το CNN, μετά τις ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο σημείο του ναυαγίου από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων και επιστημόνων και με τη χρήση υποβρύχιου εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας.
Το αμερικανικό δίκτυο φιλοξενεί και δηλώσεις του Μπρένταν Φόλεϊ, αρχαιολόγου του Woods Hole Oceanographic Institution και συνυπεύθυνου για την επιχείρηση, ο οποίος χαρακτηρίζει το ναυάγιο «πιθανόν το σημαντικότερο, το πιο διάσημο ναυάγιο από την αρχαιότητα».
Το αφιέρωμα κάνει μια ιστορική αναφορά στο πώς ανακαλύφθηκε το ναυάγιο, όταν «το 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη, αγκυροβόλησαν κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού, περιμένοντας να κοπάσει μια άγρια καταιγίδα, πάνω από αυτό που έμελε να ταράξει ολόκληρο τον αρχαιολογικό κόσμο. Κάτω από τα κρυστάλλινα νερά, βρισκόταν ένα απίστευτο ναυάγιο, ανεξερεύνητο για χιλιάδες χρόνια. και καθώς η περιοχή εξερευνήθηκε το επόμενο έτος, αποκαλύφθηκαν ανθρωπίνων διαστάσεων χάλκινα αγάλματα και αξιόλογα έργα τέχνης. Ήταν όμως το 1902, όταν η ανακάλυψη μιας συστάδας ασβεστοποιημένης πέτρας με μυστηριώδεις επιγραφές, έδωσε ώθηση στο ναυάγιο στις τάξεις των αρχαιολόγων».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και και για τον περίφημο «Μηχανισμό των Αντικυθήρων»: «Τα διαβρωμένα σε μεγάλο βαθμό χάλκινα κομμάτια αποδείχτηκε ότι ήταν αυτό που περιέγραψαν ως τον πρώτο υπολογιστή του κόσμου, σχεδιασμένος τον 1ο αιώνα π.Χ. Φτιαγμένος για να παρακολουθεί το αστρονομικό ημερολόγιο και τις σεληνιακές κινήσεις, μετέπειτα ανάλυση της ραδιολογικής εικόνας του μηχανισμού αποκάλυψε 30 περίπλοκους τροχούς».
«Ο φημισμένος εξερευνητής του βυθού, Ζακ Ιβ Κουστώ επισκέφθηκε την περιοχή το 1976 για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ και επέστρεψε στην επιφάνεια με αναρίθμητους θησαυρούς. Από τότε η περιοχή παραμένει αδρανής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού για σχεδόν 40 χρόνια», τονίζει το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια το ρεπορτάζ στέκεται στα στα νέα ευρήματα: Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, συστάδες αμφορέων και τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης.
Ο... Iron Man του βυθού
Στις ανασκαφές, όπως είπαμε, οι αρχαιολόγοι έχουν στη διάθεσή τους εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας με μια στολή που παραπέμπει σε αυτή του Iron Man να είναι αυτή που ξεχωρίζει.
Το ειδικό σκάφανδρο που χρησιμοποιείται και είναι τόσο απλό στη χρήησ του που θα μπορούσε κάποιος να το μάθει σε λίγες μόνο ώρες, μπορεί να φέρει επανάσταση στο μέλλον της εξερεύνησης του ωκεανού. Το Exosuit, όπως είναι το όνομά του, είναι ένα ατμοσφαιρικό σύστημα κατάδυσης, που αρχικά σχεδιάστηκε για την υπεράκτια εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου. «Αναδιαμορφωμένη για την συγκεκριμένη αποστολή, προσφέρει εκτεταμένο χρόνο παραμονής στον βυθό και στον χώρο του ναυαγίου», εξηγεί ο Φόλεϊ.