Σαλλουστιος υποστηρίζει πως αν διδαχτεί σε όλους η αλήθεια για τους θεούς οι ανόητοι θα την περιφρονήσουν επειδή δεν είναι σε θέση να την κατανοήσουν, και οι καλοί θα τη βαρεθούν. Αν όμως η αλήθεια κρυφτεί κάτω από μύθους, αποτρέπει την περιφρόνηση των ανόητων κι αναγκάζει τους καλούς να ασκήσουν φιλοσοφία.
Αναλύοντας το σκεπτικό του εξηγεί το μύθο με το Μήλο της Έριδας ως εξής:
"Σε ένα συμπόσιο των θεών η Έρις έριξε ένα χρυσό μήλο κι οι θεές φιλονίκησαν μεταξύ τους για το ποια θα το πάρει. Το ρόλο του κριτή ανέλαβε ο Πάρις ο οποίος έδωσε το μήλο τελικά στην Αφροδίτη, επειδή ήταν η πιο όμορφη. Το συμπόσιο φανερώνει τις υπερκόσμιες δυνάμεις των θεών και γι" αυτό είναι όλοι συγκεντρωμένοι. Το χρυσό μήλο συμβολίζει τον κόσμο, ο οποίος επειδή έχει δημιουργηθεί από αντίθετες δυνάμεις είναι φυσικό να λέγεται ότι τον έριξε (τον κόσμο) η Έρις. Διαφορετικοί θεοί έδωσαν διαφορετικά δώρα στον κόσμο και γι" αυτό λέγεται ότι φιλονίκησαν για το μήλο. Και η ψυχή επειδή ζει σύμφωνα με τις αισθήσεις, (ο Πάρις του μύθου), χωρίς να βλέπει τις άλλες δυνάμεις που υπάρχουν στη γη, παρά μόνο την ομορφιά, είπε ότι το μήλο ανήκει στην Αφροδίτη."
Τέτοιοι μύθοι, σύμφωνα με τον ίδιο, ταιριάζουν σε θρησκευτικές μυήσεις, αφού κάθε μύηση στοχεύει να συνδέσει τον κόσμο με τους θεούς. Και καταλήγει στη θέση ότι οι θεολογικοί μύθοι ταιριάζουν σε φιλοσόφους.
Αποσυμβολισμός του μύθου του Πάριδος από τον Σαλλούστιο
Κατηγορία:
Αρχαία Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Υποκατηγορία:
Αρχαίοι Έλληνες
Αρχαίοι Έλληνες
Ημερομηνία Δημοσίευσης:
17 2012
17 2012
Ώρα Δημοσίευσης:
20:30
20:30
Το ανάρτησε ο/η:
Gpapado
Gpapado
Μοιραστείτε το άρθρο!
Πηγές:
Μπουσίου Ι. Παρμενίδης
Μπουσίου Ι. Παρμενίδης
Δείτε στην ίδια κατηγορία
-
10 2013, 10:00
-
31 2013, 20:00
-
29 2013, 18:00
-
13 2013, 20:00