Κινηματογραφική μεταφορά του πασίγνωστου θεατρικού έργου του Δημητρίου Βυζαντίου, το οποίο γράφτηκε στα χρόνια που ακολούθησαν την Επανάσταση του 1821 και μαζί με το έργο "Ο Υπάλληλος" του Χουρμούζη αποτελούν τα θεμέλια του νεοελληνικού θεάτρου.
Έχει ως θέμα τις ζώσες ντοπιολαλιές που κάθε περιοχή του ελλαδικού χώρου ανέπτυξε κατά τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια. Έτσι λοιπόν, στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους το Ναύπλιο, σε μια ταβέρνα διασκεδάζει μια παρέα ανδρών από διάφορα μέρη της Ελλάδος.
Υπόθεση: Λίγο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, σε ένα χάνι (λοκάντα) στο Ναύπλιο, ο τοπικός αστυνόμος προσπαθεί να διαλευκάνει τον τραυματισμό ενός θαμώνα, που συνέβη κατά τη διάρκεια ενός γλεντιού. Κάθε μάρτυρας μιλάει τη διάλεκτο του τόπου του και ο αστυνόμος δε μπορεί να βγάλει άκρη.
Μουσική: Λίνος Κόκκοτος.
Σημειώσεις: Η ταινία Βαβυλωνία προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών - Πειραιώς - προαστίων το 1970 και έκοψε 83.349 εισιτήρια. Ήρθε στην 60η θέση σε 87 ταινίες. Κινηματογραφική μεταφορά του πασίγνωστου θεατρικού έργου του Δημητρίου Βυζαντίου, το οποίο γράφτηκε στα χρόνια που ακολούθησαν την Επανάσταση του 1821 (και μαζί με το έργο Ο Υπάλληλος του Χουρμούζη αποτελούν τα θεμέλια του νεοελληνικού θεάτρου), έχει ως θέμα τις ζώσες ντοπιολαλιές που κάθε περιοχή του ελλαδικού χώρου ανέπτυξε κατά τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια. Έτσι, λοιπόν, στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους, το Ναύπλιο, σε μια ταβέρνα διασκεδάζει μια παρέα ανδρών από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Ανάμεσά τους βρίσκονται ένας Χιώτης, ένας Αρβανίτης, ένας λόγιος, ένας Μωραΐτης κι ένας Κρητικός, ο Μανωλιός, που είναι ερωτευμένος με τη Γαρουφαλιά, την όμορφη κόρη του Μπαστιά. Πάνω στο γλέντι ξεσπά ένας καβγάς - για τα μάτια της Γαρουφαλιάς - και ο Αρβανίτης λαβώνει τον Μανωλιό στο χέρι. Ο επτανήσιος αστυνόμος Γεώργιος Φάντες προσπαθεί να διαλευκάνει αν το όλο επεισόδιο ήταν εκ προμελέτης ή κατόπιν ατυχήματος. Επειδή δεν καταλαβαίνει τίποτα απ ότι του λένε, διατάζει να συλληφθούν όλοι και να οδηγηθούν στη φυλακή, απ όπου και απελευθερώνονται μόλις γίνεται κατανοητή η αιτία του επεισοδίου.
Βραβείο β' ανδρικού ρόλου (Ηλίας Λογοθέτης) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1970. Τιμητική διάκριση στον Γιώργο Διζικιρίκη σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1970.