Σύντομα Διαθέσιμο!
Ρομπότ-δολοφόνοι: ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον

Ρομπότ-δολοφόνοι: ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον

Μια ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι τα ρομπότ μάχης, που μπορούν να σκοτώσουν χωρίς ανθρώπινο έλεγχο, σύντομα θα είναι μια πραγματικότητα και θα πρέπει να απαγορευτούν.

Τα ρομπότ-δολοφόνοι, που είναι προγραμματισμένα να ανοίγουν πυρ χωρίς ανθρώπινο έλεγχο, πολύ σύντομα θα αποτελούν μια πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης και οι στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμφωνήσουν στο να τα θέσουν εκτός νόμου, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Η Angela Kane, ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, είπε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι πιο ανοικτές στα προγράμματα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και θα πρέπει να προωθήσουν μια προληπτική απαγόρευση πριν να είναι πολύ αργά. Όπως είπε: «κάθε όπλο πολέμου είναι τρομερό και αν κάτι τέτοιο μπορεί να ξεκινήσει χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, νομίζω ότι είναι ακόμα χειρότερα. Επιτείνει το πρόβλημα και το κάνει πιο απάνθρωπο, κατά κάποιον τρόπο. Γίνεται ένας απρόσωπος πόλεμος και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά φοβερό και έτσι θεωρώ ότι θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Η απόφαση είναι πραγματικά στα χέρια των κρατών που έχουν τη δυνατότητα να τα αναπτύξουν».

Η Κέιν είπε ότι υπάρχει «μεγάλη ανησυχία» για την προοπτική των ρομπότ -δολοφόνων που αναπτύσσονται για να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στο πεδίο της μάχης. Υπάρχει επίσης μεγάλη απροθυμία από τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις να συζητήσουν το θέμα. Πέρυσι, ο Alistair Burt, ο τότε Συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι ενώ η τεχνολογία είχε ενδεχομένως «τρομακτικές» επιπτώσεις, η Βρετανία «διατηρεί το δικαίωμα» να αναπτύξει τέτοια ρομπότ για την προστασία των στρατιωτών.

Η Kane, δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την αύξηση της αυτοματοποίησης, σε γενικές γραμμές. Απλά σκεφτείτε τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα που ακούμε ότι δοκιμάζονται στους δρόμους. Είμαστε πολύ κοντά στην ανάπτυξη όπλων που θα ενεργοποιούνται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο πόλεμος, σε γενικές γραμμές, γίνεται ολοένα και πιο αυτοματοποιημένος». Και πρόσθεσε: «Η ανησυχία αφορά ειδικότερα τα όπλα που έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και να επιτίθενται σε στόχους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ποιος έχει την ευθύνη; Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα».

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίασή του για την απειλή από τα «θανατηφόρα αυτόνομα όπλα» πριν από λίγους μήνες. Μια άλλη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Η Kane είπε ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ανησυχούν ότι τα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επικράτειά τους, όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα τελευταία χρόνια. «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένα όπλο που να μπορεί να πυροδοτηθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Δεν θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να έχουμε όπλα που θα ελέγχονται από ρομπότ».

Οι στρατιωτικοί χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τα ρομπότ -από μηχανήματα ρίψης βομβών, ως drones που πραγματοποιούν πυραυλικές επιθέσεις. Το Ισραήλ έχει πειραματιστεί με ρομπότ ελέγχου των συνόρων και οι Αμερικανοί τα έχουν δοκιμάσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αλλά ένας εμπειρογνώμονας σε στρατιωτικά ρομπότ δήλωσε ότι τα εν λόγω όπλα προς το παρόν ελέγχονται και κατευθύνονται από ανθρώπους, οι οποίοι παίρνουν την τελική απόφαση για το αν θα πυροβολήσουν.

Ο Huw Williams, συντάκτης στο Jane’s International Defence, είπε ότι δεν γνωρίζει προγράμματα για ρομπότ- δολοφόνους και ακόμα και τα πιο προηγμένα μηχανήματα είχαν μικρή δυνατότητα να ενεργούν αυτόνομα. Όπως λέει, «η αυτονομία αυτή τη στιγμή είναι αρκετά περιορισμένη. Μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τις παραμέτρους ενός τέτοιου όπλου, να επισημάνει κάποια σημεία και να του πει να κάνει το χ, το ψ και το ω. Στη συνέχεια, το μηχάνημα αποφασίζει: ‘πώς μπορώ να πάω από το χ στο ψ και το ω με τον πιο αποδοτικό τρόπο για να γίνει αυτό που πρέπει;’ Αλλά όχι με όρους πραγματικής σκέψης και πραγματικής αυτονομίας». Ενώ είναι θεωρητικά πιθανό ότι ένα ρομπότ θα μπορούσε να έχει αισθητήρες και να πυροβολεί όταν εντοπίσει κάτι, η αφαίρεση του ανθρώπινου ελέγχου είχε μεγάλα μειονεκτήματα για τους διοικητές. «Πρώτον υπάρχει μια πραγματική απώλεια του ελέγχου στο πεδίο της μάχης όσον αφορά τους διοικητές. Δεύτερον, αν γίνει κάποιο λάθος, υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα για το ποιος είναι υπεύθυνος» σημειώνει ο Williams.

Μετάφραση από την σελίδα http://master-lista.blogspot.gr/2014/09/blog-post_65.html
Δημοσκόπηση
Σας αρέσει η εμφάνιση του νέου μας site;;;:
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved