Παρότι η εικόνα που έχουμε για την κιβωτό του Νώε, είναι αυτή ενός ογκώδους ξύλινου σκάφους με μυτερή πρύμνη και πλώρη, η ανακάλυψη μιας νέας βαβυλωνιακή πινακίδας φέρνει στο φως μια νέα εκδοχή της κιβωτού και της βιβλικής ιστορίας.
Αυτή η νέα ανακάλυψη, υπό την μορφή πινακίδας, σύμφωνα με τους ιδικούς, ενδέχεται να είναι η πηγή για την ιστορία του Νώε και του κατακλυσμού.
Κατά τον 19ο αιώνα ανακαλύφθηκαν στην Μέση Ανατολή, αποσπάσματα κειμένων, κατά πολύ αρχαιότερων της βίβλου, που αναφέρονταν στην ιστορία της μεγάλης πλημύρας, και στην επιλογή ενός άνδρα από τον θεό, προκειμένου να κατασκευάσει ένα πλοίο που θα διέσωζε τον ίδιο, την οικογένεια του και όλα τα ζώα.
Αυτές οι ανακαλύψεις προκάλεσαν πυρετώδη ενθουσιασμό στους αρχαιολογικούς κύκλους, και σύντομα ξεκίνησαν διάφορες αποστολές που αποσκοπούσαν να βρουν στοιχεία και ευρήματα γύρω από αυτή την ιστορία.
Παρότι αυτές οι έρευνες έφεραν στο φώς αρκετά αντικείμενα και κομμάτια από πάπυρους που περιείχαν φράγματα της ιστορίας του κατακλυσμού, η παρούσα ανακάλυψη της βαβυλωνιακής πινακίδας, θεωρείτε η σημαντικότερη, καθώς περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες για την κατασκευή μιας κιβωτού, και το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι αυτή κιβωτός έχει κυκλικό σχήμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκωδικοποιήθηκαν, η κιβωτός είχε το σχήμα ενός τεράστιου κυκλικού κοραλλιού, με εμβαδό 3,600 τετραγωνικά μέτρα, ή δύο τρίτα ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου δηλαδή, που έμοιαζε με ένα τεράστιο σχοινένιο καλάθι, με ξύλινα υποστηρικτικά νεύρα.
Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι άλλο όμως, από μια γιγάντια εκδοχή ενός γνωστού αρχαίου βαβυλωνιακού σκάφους, που η χρήση του καταγράφεται μέχρι τις αρχές τους 20ου αιώνα, και χρησιμοποιούταν για την μεταφορά ανθρώπων και ζώων.