Καταγόταν από την Μοσχόπολη (κοντά στην Κορυτσά) της Βορείου Ηπείρου. Μετά την πρώτη καταστροφή της Μοσχόπολης, η οικογένειά του μετακόμισε στη Βιέννη (Αυστρία). Εκεί ολοκλήρωσε τις βασικές του ελληνικές σπουδές και έμαθε ξένες γλώσσες. Σε ηλικία είκοσι ετών έγινε συνέταιρος στις επιχειρήσεις του πατέρα του. Με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που τον διέκρινε, ο Γεώργιος Σίνας, γιγάντωσε την οικογενειακή περιουσία. Εξελίχθηκε σε κορυφαίο οικονομικό παράγοντα και έγινε ο μεγαλύτερος τότε γαιοκτήμονας και ιδιοκτήτης αρχοντικών οικιών στην Αυστροουγγαρία.
Δωρεές στην Αυστρία
Ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα της Αυστρίας. Διετέλεσε πρώτος Διοικητής της Τράπεζας και διατήρησε την θέση αυτή για 25 έτη. Κατάφερε να γίνει τραπεζίτης διεθνούς φήμης και πιστωτής όχι μόνο μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και δανειστής κυβερνήσεων και αυτοκρατοριών. Μεγάλη υπήρξε και η του στην ανάπτυξη των Συγκοινωνιών της Αυστρίας. Ανέλαβε την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου και παρόλο που το έργο δεν ολοκληρώθηκε, ο Σίνας θεωρείται πατέρας των σιδηροδρόμων των νοτίως του Δούναβη χωρών, καθώς και της Βαλκανικής. Υπήρξε ο ιδρυτής της πρώτης ατμοπλοϊκής Εταιρείας του Δούναβη και ανέλαβε την διάνοιξη πολλών διωρύγων κατά μήκος του ποταμού. Κατασκεύασε επίσης την περίφημη Γέφυρα των Αλυσίδων, η πρώτη πέτρινη κρεμαστή γέφυρα που ένωνε τη Βούδα με την Πέστη (Βουδαπέστη) (1840-1849). Στα ευεργετήματά του προς την Αυστρία συγκαταλέγεται και σημαντική χρηματική χορηγία για την ίδρυση του "Πολυτεχνείου της Βιέννης". Για τις δωρεές του αυτές τιμήθηκε από τον αυτοκράτορα της Αυστρίας με τον τίτλο του βαρώνου.
Δωρεές στην Ελλάδα
Πάντα όμως, διατηρούσε δεσμούς με την Ελλάδα και το 1833 διορίστηκε από τον βασιλιά Όθωνα "Πρόξενος της Ελλάδας στην Βιέννη", όπου και παρέμεινε ως τον θάνατό του. Ενίσχυσε οικονομικά την ελληνική παροικία της Βιέννης και την γενέτειρα της οικογένειάς του, Μοσχόπολη (Βορείου Ηπειρου). Προσέφερε ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ χρηματικά ποσά σε φιλανθρωπικά και πνευματικά ιδρύματα του Ελληνικού κράτους όπως: στο Λύκειο Θηλέων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (το μετέπειτα Αρσάκειο), στην Ακαδημία: Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών. Η μεγαλύτερη δωρεά προς την Ελλάδα υπήρξε η ίδρυση του "Αστεροσκοπείου" στον λόφο των Νυμφών της Αθήνας (1842-1845). Φρόντισε επίσης για τον εξοπλισμό του Αστεροσκοπείου με κατάλληλα μετεωρολογικά και αστρονομικά όργανα. Για την προσφορά του τιμήθηκε με το μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος. Πέθανε το 1876. Τις δωρεές του συνέχισε ο γιός του Σίμων Σίνας...
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
Σίμων Σίνας (Βιέννη, 1810-1876)
Ήταν γιος του Γεωργίου Σίνα. Φοίτησε στο κλασσικό γυμνάσιο της Βιέννης και εκεί σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και πολιτική οικονομία. Ο Σ. Σίνας συνέχισε τις δωρεές του πατέρα του, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αυστρία.
Δωρεές στην Αυστρία
Προσέφερε τεράστια χρηματικά ποσά για φιλανθρωπικούς και πνευματικούς σκοπούς: "Εμπορική Σχολή Βιέννης", "Εταιρεία Φίλων Μουσικής Βιέννης", νοσοκομεία και βρεφοκομεία της Βουδαπέστης. Βοήθησε στην αποπεράτωση της "Ουγγρικής Ακαδημίας" στη Βουδαπέστη.
Δωρεές στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα ο Σ. Σίνας συνέχισε τις δωρεές του πατέρα του προς φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, χορηγώντας σημαντικά ποσά για την αποπεράτωση:
του "Αμαλιείου Ορφανοτροφείου"
της" Μητρόπολης Αθηνών"
της "Ακαδημίας Αθηνών"
Kατά την κατάθεση του θεμελίου λίθου ο Όθων εξέφρασε την ευχή "ίνα η Aκαδημία αύτη συντελέση προς ανύψωσιν της Eλλάδος εις την αρχαίαν αυτής επιστημονικήν δόξαν". Kατά την τελετή δε διανεμήθηκε έντυπο με του Γεωργίου Tερτσέτη :
Ωδή:
Θεία Eπιστήμη! Oικοδομεί ναόν Σου Φιλόμουσος πολίτης της Eλλάδος.Tαις παλαιαίς ταις δόξαις ν' αναστής. Έχει βουλή. Kάμετε τα μυστήρια της σοφίας Nα ιερουργούν εις τον Nαόν του "Σίνα". Kαλοί ιερείς πάλε η φυλή μας νάναι. Δόξα της γης.
Χρηματοδότησε επί 20 χρόνια τη συντήρηση του "Αστεροσκοπείου Αθηνών" που είχε ιδρύσει ο πατέρας του, η χρηματοδότηση αυτή περιλάμβανε τόσο το μισθό των υπαλλήλων όσο και τους τεχνολογικούς νεωτερισμούς.
Υπηρέτησε το Ελληνικό δημόσιο ως Πρόξενος και ως Πρέσβης στη Βιέννη και αργότερα διετέλεσε Υπουργός στις εκάστοτε κυβερνήσεις διαφόρων χωρών: στην Αυστρία, στη Βαυαρία και στη Γερμανία.
Τιμήθηκε επανειλημμένα από την Ελλάδα και την Αυστρία.Το 1864 ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ του απένειμε τον τίτλο του αυλικού μυστικοσυμβούλου.
Ένας κρατήρας στη Σελήνη φέρει το επώνυμό του, προς τιμή του.
Το κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του συνέχισε μετά το θάνατό του η σύζυγός του, Ιφιγένεια Σίνα (1815-1884), η τελευταία από τους ευεργέτες της οικογένειας.
Δύο απ' τις τέσσερις κόρες του παντρεύτηκαν επίσης Έλληνες. Η Ειρήνη (1843-1881) παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Μαυροκορδάτο, γιο του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Και η Ελένη παντρεύτηκε τον βασιλικό πρεσβευτή της Ελλάδος, πρίγκιπα Υψηλάντη.
Ο βαρώνος Σίμων Σίνας πέθανε στις 15 Απριλίου 1876 στη Βιέννη. Κηδεύθηκε στις 17 Απριλίου στο οικογενειακό κτήμα του Rappoltenkirchen.
Πηγή / Δημιουργήθηκε απ΄την : "Νεολαία Βορειοηπειρωτών" (21-01-2012)
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την
υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected]
για τυχόν παράπονα ή απορίες.
Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
Ενημερώνουμε εκ των προτέρων πως για κάθε φραστική επίθεση ή απειλητική διάθεση θα ενημερώνεται άμεσα η
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!