Νέα δεδομένα για τον ενεργειακό κλάδο δημιουργούν η πτώση των πετρελαϊκών τιμών και οι αποφάσεις της Επ. Ανταγωνισμού του Ισραήλ. Οι σχεδιασμοί της ΕΕ και η Αιγυπτος. Ο ρόλος και οι επιδιώξεις της Ελλάδας.
Γράφει ο Κ. Φίλης.
Το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί οι σχετιζόμενες με την ενέργεια διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα δραστηριοποιείται, επιχειρώντας να αναδείξει τα πλεονεκτήματα συμπερίληψης της στους σχεδιασμούς των πλουτοπαραγωγικών κρατών της περιοχής.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κοντά σε ανακοινώσεις από πλευράς Ισραήλ, με την Κύπρο να ακολουθεί, εκτός απροόπτου, εντός του 2015. Εντούτοις, δύο γεγονότα ίσως επιφέρουν καθυστερήσεις, αν όχι προσωρινή διακοπή, που ανάλογα τη συνέχεια, ίσως αποδειχθούν ζημιογόνες στην ορθή ανάπτυξη του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Αφενός, η πτώση των τιμών του πετρελαίου καθιστά δυσχερείς και λιγότερο ελκυστικές τις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για την άντληση από βαθιά κοιτάσματα (deep offshore) όπως αυτών της Ανατολικής Μεσογείου.Αν διατηρηθεί η τωρινή δυναμική, τότε οι περισσότερες εταιρείες εύλογα θα στραφούν στην αξιοποίηση κοιτασμάτων με χαμηλότερο κόστος εξόρυξης, αποστασιοποιούμενες από αυτά που περιορίζουν τα κέρδη τους ή επιβραδύνουν τις αποσβέσεις των επενδύσεων τους.
Αφετέρου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού του Ισραήλ εξέδωσε πριν λίγες μέρες απόφαση βάσει της οποίας ανακαλείται η συμφωνία παραχώρησης για το Leviathan, στη λογική ότι Delek και Noble συνιστούν καρτέλ. Κάτι τέτοιο πιθανόν να απαιτήσει τον διαχωρισμό των ενεργειακών πεδίων Leviathan και Tamar, καθώς και την πώληση του πρώτου σε νέο εταιρικό σχήμα. Σε μία τέτοια περίπτωση αναμένονται –στην καλύτερη εκδοχή- σημαντικές αργοπορίες.