Σύντομα Διαθέσιμο!
Επικοινωνία
Καλώς Ήλθατε στο Έλευσις Ελλήνων,
ένα site αυστηρά μόνο για Έλληνες!

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ροή Ειδήσεων

6 χρόνια τώρα απελπισμένοι Έλληνες αυτοκτονούν κατά χιλιάδες, ξενιτεύονται σαν πρόσφυγες, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν στέγη και τροφή... όμως προέχουν οι πρόσφυγες που δεν είναι Έλληνες...

2 Μάρ, 13:00
από GPapado
Εκτύπωση Άρθρου
Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων μας κόστισε 500 εκατ. ευρώ για το 2015

Στα 450,648 εκατ. ευρώ υπολογίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση το κόστος του προσφυγικού το 2015. Ο λόγος, για μια δαπάνη που ξεπερνά το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων από τα αρμόδια κοινοτικά ταμεία που δικαιούται η Ελλάδα για την 7ετία έως το 2020 (440 εκατ. ευρώ) και προέρχεται κυρίως από την δημιουργία ανοικτών υποδομών υποδοχής αλλά και από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Μάλιστα, φέτος αναμένεται η δαπάνη να είναι πολύ μεγαλύτερη: 600 εκατ. ευρώ κατά την μελέτη της ΤτΕ που είχε παρουσιάσει η εφημερίδα Κεφάλαιο, ή έως 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΕΣ Γ. Μουζάλα. Ο απολογισμός του 2015 πλέον πιστοποιεί τις φετινές προβλέψεις. Μάλιστα, καθώς έγινε με... ανοικτά σύνορα, αναδεικνύει το μέγεθος των φετινών δημοσιονομικών κινδύνων. Σημειώνεται ότι το γερμανικό ΥΠΟΙΚ έχει υπολογίσει ότι το κόστος για την παραμονή κάθε πρόσφυγα στην Γερμανία είναι 10.000 ευρώ ετησίως...

Και όλα αυτά ενώ το ΔΝΤ σε μελέτη του προηγούμενου Ιανουαρίου, "βλέπει" για το 2015 πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική δαπάνη λόγω προσφυγικού στην Ελλάδα: περί τα 300 εκατ. ευρώ ή το 0,17% του ΑΕΠ. Ο λόγος για πρόβλεψη που υπολείπεται πολύ αυτής που έκανε το Ταμείο για άλλες χώρες του "Βορά" Για παράδειγμα εκτιμά ότι η Δανία είχε το 2015 δημοσιονομικό κόστος 0,45% του ΑΕΠ και η Γερμανία 0,35% του ΑΕΠ προβλέποντας αύξηση του βάρους το 2016. Τι εκτιμά για την Ελλάδα φέτος το Ταμείο; Στην ίδια μελέτη δηλώνει... αδυναμία εκτίμησης του κόστους του προσφυγικού για το 2016, και τούτο σε μία χώρα που.. επιτηρεί λόγω του μνημονίου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό απολογισμό για το κόστος του προσφυγικού το 2015, η πιο μεγάλη κρατική δαπάνη είναι αυτή για ανοικτές υποδομές υποδοχής στα 195,2 εκατ. ευρώ (ή 214,2 ευρώ όπως εκτιμάται ότι θα είναι φέτος με βάση την έκθεση της ΤτΕ). Για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης το 2015 δαπανήθηκαν 97,4 εκατ. ευρώ (το 2016 εκτιμάται ότι η δαπάνη θα φτάσει στα 157,8 εκατ. ευρώ). Για την μεταφορά από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα το 2015 εκτιμάται ότι χρειάστηκαν 49,1 εκατ. ευρώ ενώ για χορήγηση ασύλου και μετεγκατάσταση 8,2 εκατ. ευρώ. Στον λογαριασμό δεν συνυπολογίζονται οι δαπάνες που καλύφθηκαν με εθελοντική εργασία ή με προσφορές υπαλλήλων, πολιτών και άλλων φορέων.

Είναι χαρακτηριστικό των δημοσιονομικών μεγεθών ότι τα εγκεκριμένα κονδύλια από τα κοινοτικά ταμεία (ταμείο ασύλου- μετανάστευσης και ταμείο εσωτερικής ασφάλειας) που έχει η Ελλάδα για την περίοδο από το 2014 έως και το 2020 ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι 446 εκατ. ευρώ στα οποία προστίθεται όπως εξηγούν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη η εθνική συνδρομή... Έως τώρα έχουν πιστωθεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ 33,2 εκατ. ευρώ. Περίπου 50 εκατ. ευρώ επιπλέον έχουν δοθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση αλλά και για ανθρωπιστικές και άλλες οργανώσεις (περίπου 28 εκατ. ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση, 4,1 για ανθρωπιστική βοήθεια και περίπου 20 εκατ. ευρώ για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης). Ωστόσο, ακόμη και όλα τα λεφτά έως το 2020 αν έφταναν το 2015 στην Ελλάδα, θα κάλυπταν οριακά μόνο τις ανάγκες μόνο της περσινής χρονιάς...

Σύμφωνα με την έκθεση που εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδος και παρουσίασε ήδη ο διοικητής, Γιάννης Στουρνάρας, σε θεσμούς στο εξωτερικό, ο αρχικός υπολογισμός για κόστος τουλάχιστο 600 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ) μπορεί να ξεπεραστεί για δύο λόγους που αμφότεροι έχουν αρχίσει να... πραγματώνονται: είτε αν αυξηθεί η ροή των προσφύγων, είτε αν (π.χ., λόγω κλειστών συνόρων) οι πρόσφυγες παραμείνουν στην Ελλάδα, αυξάνοντας τις δαπάνες στέγασης, σίτισης, περίθαλψης. Οι παραπάνω υπολογισμοί μάλιστα, αφορούν μόνο το άμεσο –δημοσιονομικό– κόστος. Δεν συνυπολογίζουν τις τυχόν "παρενέργειες" στον τουρισμό (οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για μεγάλη μείωση κρατήσεων στα "προσφυγικά" νησιά), αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως στις εξαγωγές.


  Κατηγορίες   Πηγές
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
loading...

Στην ίδια κατηγορία

Σχόλια

Επικαιρότητα

Δείτε επίσης

Δημοφιλέστερα

Δημοσκόπηση

 
Εκπομπές με τον Γεώργιο Ρεντετάκο

Σαν Σήμερα

  • 1821
    Τέσσερα ελληνικά πλοία βάλλουν κατά του φρουρίου της Ίμβρου και αποβιβάζουν Ψαριανούς επαναστάτες.
  • 1823
    Ο Νικόλαος Κριεζιώτης νικά τους Τούρκους του Ομέρ μπέη στο Βατίτσι Καρύστου.
  • 1825
    Οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου επιχειρούν την πρώτη έξοδο από την πόλη.
  • 1897
    Κατάπαυση πυρός σε Θεσσαλία και Ήπειρο και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Φίλοι - Συνεργάτες