Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια έκαναν έρευνες στο
σπήλαιο Μελισσότρυπα της Ελασσόνας σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Βιογεωλογίας του Πανεπιστημίου του Göttingen στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα νέο είδος αμφιπόδου, το οποίο ανήκει στο γένος Niphargus και είναι ενδημικό, ζει δηλαδή αποκλειστικά σε μία μικρή λίμνη μέσα στο σπήλαιο της Μελισσότρυπας.
Ο προσδιορισμός του νέου είδους πραγματοποιήθηκε με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του και ανάλυση DNA. Το είδος αυτό, όπως και πληθώρα άλλων βακτηρίων που μελετήθηκαν, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σπηλαιογένεση, στη δημιουργία και εξέλιξη των σπηλαίων.
Το σπήλαιο Μελισσότρυπα βρίσκεται στο χωριό Κεφαλόβρυσο της Ελασσόνας και αποτελεί το μεγαλύτερο οριζόντιο σπήλαιο της Θεσσαλίας με πάνω από 2 χλμ. χαρτογραφημένων διαδρόμων. Σε μία από τις τρεις λίμνες στο εσωτερικό του παρατηρούνται διαλύματα θείου και μία ιδιαίτερη παγκοσμίως πανίδα.
Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013 ομάδα επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου και του Πανεπιστημίου του Göttingen σε συνεργασία με σπηλαιοδύτες από τη Ρουμανία πραγματοποίησαν σπηλαιοκατάδυση στη λίμνη του σπηλαίου για συλλογή δειγμάτων και περαιτέρω έρευνα των υποβρύχιων τμημάτων.
Υπεύθυνος της έρευνας είναι ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος (υπ. Διδάκτωρ Γεωλογίας-σπηλαιοδύτης), καθώς και οι Serban Sarbu (βιοσπηλαιολόγος-σπηλαιοδύτης), Michai Baciu (σπηλαιοδύτης), Sharmishtha Dattagupta (μικροβιολόγος), Linn Groeneveld (βιολόγος), Dimitru Pegulescu και Adreea Levandis (σπηλαιοεξερευνητές).