Δεν έχουν όμοιό τους τα ευρήματα στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας- Ζώνης στον Έβρο, που άρχισαν να αποκαλύπτονται με τις ανασκαφές της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2002.
Πέντε άμαξες με τα υποζύγιά τους, καθώς και πέντε άλογα, έχουν ενταφιαστεί στον ίδιο ταφικό τύμβο με τα υπολείμματα των καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας, που συνοδεύονται από πολυάριθμα κτερίσματα, όπως πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, χάλκινους λυχνοστάτες, λυχνάρια και φανάρια, όπλα, κοσμήματα και ξύλινα κιβωτίδια.
Η πρακτική της ταφής αμαξών και αλόγων μαζί με τους νεκρούς συναντάται σε πολλές περιοχές της αρχαιότητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Είναι όμως η πρώτη φορά που στον ελληνικό χώρο ανακαλύπτεται ένα τόσο ολοκληρωμένο σύνολο τετράτροχων αμαξών. Κάθε άμαξα είναι λίγο διαφορετική από τις άλλες στη διακόσμηση και στα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Σε όλες διατηρούνται μεταλλικά και διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και οργανικά υπολείμματα, όπως κατάλοιπα δέρματος και υφάσματος, κομμάτια σχοινιού και φιτιλιού, απανθρακωμένα καρύδια και κουκουνάρια. Βρέθηκαν επίσης ίχνη κάρβουνου και ξύλου.
Πριν από λίγες μέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά ως προς τη μελέτη συντήρησης μεταλλικών αντικειμένων του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας. Πρόκειται για αντικείμενα από σίδηρο, χαλκό και επάργυρα, τα οποία, αφού φωτογραφηθούν λεπτομερώς σε όλες τις φάσεις της συντήρησης, θα καθαριστούν και θα αποκατασταθούν, σύμφωνα με τις προτάσεις της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων.