Από τη νεολιθική εποχή προέρχονται οι δύο πιο ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις της περσινής χρονιάς στις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Κατοίκηση στη Μακεδονία κατά την αρχική νεολιθική δείχνει μια έρευνα της Χάιδως Κουκούλη- Χρυσανθάκη στο Ντικιλί Τας. Νέες βραχογραφίες της τελικής νεολιθικής εντοπίσθηκαν στον Στρόφιλα της Ανδρου, από τη Χριστίνα Τελεβάντου. Το έργο των εταίρων κατά το 2011 παρουσίασε χθες ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός Βασίλειος Πετράκος.
Οπως είπε, τα ευρήματα στη Μακεδονία προέκυψαν από τρεις τομές-γεωτρήσεις που δείχνουν ανθρώπινη κατοίκηση στη βάση της τούμπας στο δεύτερο μισό της 7ης χιλιετίας. Ετσι, πιστοποιείται για πρώτη φορά «ότι στην ανατολική Μακεδονία υπήρχε κατοίκηση κατά την αρχαιότερη νεολιθική περίοδο».
Βορείως του Στρόφιλα, έξω από το τείχος, αποκαλύφθηκαν πυκνές βραχογραφίες. Παριστάνουν πλοία, ένα από τα οποία φέρει σημαία. Ο χώρος είχε ίσως αποτροπαϊκό χαρακτήρα, «σχηματίζοντας ζώνη προστασίας του οικισμού».
Ο κ. Πετράκος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε στην αρχαιολογία η κρίση. «Τα όσα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά συνέβησαν έθιξαν την Εταιρεία, διότι ματαιώνουν ένα μέρος του επιστημονικού έργου της», ανέφερε.
Επίσης, τόνισε πως υπήρξε και μια ακόμη βαρύτερη συνέπεια, που δεν είναι άλλη από την εφεδρεία και την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των αρχαιολόγων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.