Σύντομα Διαθέσιμο!
Αμφίπολη: Ο τάφος ίσως τελικά να μην είναι... τάφος

Αμφίπολη: Ο τάφος ίσως τελικά να μην είναι... τάφος

Δεν έχουν τελειωμό οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των αρχαιολόγων σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου και την χρονολόγησή του.

Μία νέα θεωρία στην οποία υποστηρίζεται ότι ο τάφος δεν είναι τάφος, έρχεται τώρα να ανοίξει έναν νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί πόρτες λέει στην εφημερίδα ακαδημαϊκός δάσκαλος μπορεί να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μακεδονικό τάφο αλλά για ένα διαφορετικό τύπου μνημείο.

«Δεν υπάρχουν πόρτες διότι τα ανοίγματα που έχουν βρεθεί με τις Σφίγγες , τις Καρυάτιδες, αλλά και τα ακόσμητα είναι πύλες και οι χώροι που ακολουθούν είναι περάματα και όχι θάλαμοι» και τονίζει ότι «μπορεί να πρόκειται για συστάδα τάφων ή να έχει και άλλα μνημεία εσωτερικά του. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα όσο δεν ξέρουμε την κάτοψή του».

Ο αρχαιολόγος επίσης τόνισε: «Με έχει σκανδαλίσει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πόρτες. Ακόμα και πιο φτωχικοί μακεδονικοί τάφοι έχουν τουλάχιστον μια διπλή μαρμάρινη θύρα. Η μόνη λογική εξήγηση είναι να μην πρόκειται για μακεδονικό τάφο.
Ίσως και, δεδομένου ότι φαίνεται πως διαθέτει υπόγειο χώρο, να πρόκειται για έναν χώρο λατρείας που συνδέεται με τον Διόνυσο, ο οποίος απολάμβανε ιδιαίτερες τιμές στη Μακεδονία, και τα ορφικά μυστήρια».

Το δεύτερο ερώτημα που θέτει η εφημερίδα είναι γιατί δεν δεν έχει βρεθεί κεραμική σε τόσους τόνους χώματος, ώστε να δοθεί ένα τέλος στη μάχη της χρονολόγησης;

Πάντως ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι δεν αφαιρείται πλήρως το χώμα από κάθε θάλαμο, ώστε να διαπιστωθεί τι υπάρχει στο δάπεδο.

Το τρίτο ερώτημα του δημοσιεύματος αφορά τον καλοχτισμένο περίβολο και τη σχέση που έχει με το υπόλοιπο μνημείο.

«Ο περίβολος και η σχέση του με την εσωτερική κατασκευή είναι το κλειδί του μυστηρίου», υποστηρίζει o αρχαιολόγος. «Πιθανόν και να μη μάθουμε ποτέ από τη στιγμή που δεν γίνεται στρωματογραφημένη ανασκαφή. Κοιτάζουν περισσότερο το εσωτερικό και όχι το εξωτερικό», προσθέτει.

Το τελευταίο ερώτημα αφορά τις Καρυάτιδες. Πώς είναι δυνατόν οι Καρυάτιδες να έχασαν τα χέρια τους, αν είχαν σφραγιστεί με τοίχο και τόνους χώματος ήδη από την εποχή κατασκευής του μνημείου;

«Είναι προφανές ότι το μνημείο έχει πολλές διαφορετικές φάσεις. Οι διαφραγματικοί τοίχοι εκτός από ανοίγματα έχουν και μπαλώματα. Πιθανόν να ήταν επισκέψιμο, όπως πιστεύει η Όλγα Παλαγγιά και κάποια στιγμή επειδή ήταν επισφαλές το γέμισαν με χώμα και χτίσανε τους τοίχους», λέει ο πανεπιστημιακός δάσκαλος.

Όσο για το πού αποδίδονται τα σπασμένα μέλη και το πρόσωπο της μιας Καρυάτιδας; Οι απόψεις είναι διαφορετικές. Κάποιοι μιλούν για αστοχία υλικού. Άλλοι για συνέπεια του υπερκείμενου βάρους. Και κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί οι απώλειες να οφείλονται και στους κραδασμούς που προκάλεσαν τα εκσκαπτικά μηχανήματα.
Δημοσκόπηση
Σας αρέσει η εμφάνιση του νέου μας site;;;:
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved